Dit leuke jaar 2023 is nog niet afgelopen, maar toch is er al een rijke oogst aan goede kookboeken met lekkere recepten. Het is een traditie dat er naar het einde van het jaar ook allerlei interessante kookboeken worden uitgegeven (de eindejaarscadeaus weet je wel) maar het was helemaal niet moeilijk om nu al goede kookboeken van dit jaar te selecteren.
Wat zijn nu de beste kookboeken van 2023?
Kijk je mee naar onze top 10 van goede kookboeken van dit jaar?
-
Karsu’s Kitchen
In Karsu’s Kitchen, haar eerste kookboek, deelt Karsu meer dan 75 van haar favoriete gerechten uit de rijke Turkse keuken. Van vega tot vis en vlees, van tafels vol mezze tot simpele snelle maaltijden: iedereen kan Turks koken met Karsu. Ontdek het beste dat Hatay (Unesco Culinair Werelderfgoed-regio in Turkije) te bieden heeft en natuurlijk ook Karsu’s family favorites. Een leuke nieuwe aanwinst bij de Turkse kookboeken dus.
“Al jaren ben ik fan van de Turkse keuken. Eindelijk is er iemand die de vertaalslag maakt zoals ik die het makkelijkste kan verteren. Karsu’s enthousiasme, authenticiteit en kookkunsten zijn aanstekelijk.” – Miljuschka Witzenhausen
-
5 Ingrediënten Mediterraan (Jamie Oliver)
Simpel & Superlekker eten. dat is de ondertitel en die klopt ook wel. De best verkochte kookboeken van Jamie zijn VEG, 5 ingrediënten en Jamie in 15 minuten, maar dit nieuwe kookboek plaatst zich misschien wel in dat rijtje. Het bevat 120 mediterrane recepten met maximaal 5 ingrediënten.
Jamie Oliver inspireert je elke dag ‘5 ingrediënten mediterraan’: van vega tot vis en vlees, en van pasta tot salades, soepen en zoetigheid. De keukens van Spanje, Frankrijk, Tunesië, Griekenland – en méér – bieden zonnige inspiratie voor 120 superheldere recepten waarmee je zo de keuken in kunt.koop 5 Ingrediënten Mediterraan – alle kookboeken van Jamie Oliver
-
Pasta Grannies – Comfort Cooking
Neem een kijkje in het kloppende hart van de een Italiaanse keuken en leer het allerbeste Italiaanse eten zelf te bereiden. Ontdek Pina’s (91) kastanjegnocchi met walnotenpesto, liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt; of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het Calabrische platteland. Naast recepten voor smakelijke vleesgerechten, groentepasta’s, overheerlijke pizza’s en de lekkerste desserts, wordt er volop gekookt met zeevruchten, rijst en peulvruchten, zuivel en kruiden, noten en specerijen.
Pasta Grannies: Comfort Cooking is niet alleen een viering van samen koken, maar ook een vrolijk stukje Italiaanse levenswijze. Bovendien bevat het boek QR-codes naar YouTube-filmpjes waarin de nonna’s je ieder recept precies uitleggen! Geen reden om dit leuke kookboek niet te kopen dus. Buon appetito! -
BBQ, the next level (Julius Jaspers)
BBQ, the next level is het nieuwe barbecue kookboek van Julius Jaspers en de bedoeling is om je barbecue kookkunst op een hoger niveau te tillen met traditionele en nieuwe barbecue gerechten in een perfecte uitvoering. Geen doorsnee barbecue dus maar BBQ op een culinair niveau waarmee je je gasten heerlijk laat eten. Zowel voor vlee, vis als voor groenten.
Dit nieuwe barbecue kookboek van 2023 wordt bij ons ongetwijfeld een bestseller en mogelijk een nieuwe barbecue klassieker. Perfect als cadeau voor barbecue liefhebbers te geven dit jaar!koop BBQ, the next level – e-book – alles van Julius Jaspers
-
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes
Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes is een vrolijk boek met reisverhalen om bij weg te dromen vanaf je eigen bank en een berg overheerlijke recepten waarvoor je het land niet uit hoeft. Makkelijk om te maken en voorzien van heel veel extra tips en trucs. – 115 recepten uit 34 landen die niet kunnen mislukken – goed verkrijgbare ingrediënten – veel tips en variaties – vlees, vis én vega Karin Luiten (alias Koken met Karin) is culinair journalist en auteur van een hele reeks kookboeken, waaronder de bestsellerserie Zónder pakjes & zakjes. Ze schrijft wekelijks in Trouw en op www.kokenmetkarin.nl.
koop Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes – alles van Karin Luiten
-
Oma’s klassiekers
In ‘Oma’s klassiekers‘ delen onze favoriete oma’s en opa’s dit keer hun échte klassiekers. Maak oma Maggy’s heerlijke Gelderse omelet of duik de keuken in om de super lekkere boterkoek van oma Froukje op tafel te toveren. Bereid de heerlijke garnalencocktail van oma Adrie als voorgerecht, serveer romige aardappelpuree bij de gevulde varkenshaas van opa Hans en sluit af met oma Clara’s smakelijke stoofpeertjes met vanille-ijs. Voor ieder moment op de dag is er wel een klassieker om op tafel te zetten.
-
(Uw) klassieke kost (Jeroen meus)
De Vlaamse kok Jeroen Meus is zonder twijfel Vlaanderens bekendste tv-kok. Een kok van diverse culinaire radio- en tv-programma’s. Hij begon zijn carrière als mede-eigenaar van restaurant Luzine in Leuven en roerde meermaals in de potten op Eén, vtm en Vitaya. Hij brak pas echt door bij het grote publiek dankzij het populaire kookprogramma Dagelijkse kost, dat hij al tien jaar lang elke avond presenteert.
In Klassieke kost toont Dagelijkse kost-chef Jeroen Meus zijn diepgewortelde waardering voor het pure product. In 100 gerechten, die elk op hun manier klassiek zijn, brengt hij een ode aan de hedendaagse klassieke keuken. -
Het onofficiële Kookboek Harry Potter fans
Kook als een tovenaar met de 80 heerlijke recepten uit dit magische kookboek voor Harry Potter-fans.
Stap op je bezem en maak in dit kookboek van Tom Grimm een culinaire trip naar de tovenaarswereld van Harry Potter. Bezoek de pub De Lekke Ketel, snack van Bertie Botts Smekkies in Alle Smaken, bestel een beroemd pasteitje in de Zweinsteinexpres, drink boterbier en geniet van een chocoladekikker in de snoepwinkel van Zacharinus’ Zoetwarenhuis, geniet van een feestmaal in de Grote Zaal met drakenvleestartaar en gouden-snaaimacarons, en laat je verrassen door Dobby’s kookkunsten. De recepten zijn geschikt voor alle thuiskoks, kunnen samen met kinderen gemaakt worden en zijn ideaal voor themafeesten en filmavonden.Een ideale uitsmijter bij deze lijst voor wie houdt van koken én van de films van Harry Potter.
-
Eenpansbijbel
Eenpansbijbel is het naslagwerk voor iedereen die makkelijk maar lekker wil eten.
Een eenpansgerecht, de naam zegt het al, is een gerecht dat volledig uit één pan komt, dus geen garnituren kent, hooguit een smaakmaker ernaast (olie-saus-crunch). In eenpansbijbel ligt de nadruk op gemak, niet zo zeer op snelheid. Ondanks een pan zit in de meeste recepten de schijf van vijf. Weinig werk en vooral gezond!
koop Kookbijbels – Eenpansbijbel – e-book – alles van Julius Jaspers
-
Lekker. Gezond. Goedkoop (Kevin Tatar)
Foodblogger Kevin Tatar (@letskwoowk) biedt je lekkere, gezonde en goedkope gerechten die je zonder enige stress kunt maken. Bespaar geld en krijg vertrouwen in de keuken met Kevins gemakkelijke recepten vol smaakvolle ingrediënten. Lekker. Gezond. Goedkoop staat vol inspirerende ideeën voor elke maaltijd en bevat handige tips en technieken om ervoor te zorgen dat elk recept meteen de eerste keer lukt. It’s time to kwoowk!
Begin je ochtend met gezonde(re) bananenpannenkoekjes of Arabische shakshuka. Haal later op de dag nog meer energie uit een kikkererwtenwrap of frisse zomerse quinoasalade. Ontdek de maaltijden die Kevin als student kookte, inclusief comfortfood als heerlijk malse boterkip en snelle – maar oh zo lekkere – taco’s.
Zo, hopelijk vind je inspiratie in deze top 10 van de beste kookboeken van 2023 (tot nu). Er zijn dit jaar al veel meer kookboeken uitgebracht natuurlijk. Klik hier voor een nog meer uitgebreide lijst kookboeken 2023.