Goede bakboeken 2024

Op deze pagina geven wij hier bij Goed Kookboek onze visie op wat volgens ons de 10 beste bakboeken van de laatste tijd zijn. De beste kookboeken om te bakken dus boordevol goede recepten om de lekkerste gebakken en baksels te maken. Sommige lekker zoet, andere fijner van smaak, maar altijd lekker (of dat zou toch moeten).

Met de meeste bakboeken in deze lijst zou je ook als beginner vlot aan de slag moeten kunnen gaan, al kan het dat sommige recepten wat meer werk en ervaring vragen. Op naar onze top 10 bakboeken 2024 dus.

beste kookboeken bakken top 10 2023

Wat zijn goede bakboeken?

Ziehier onze top van de beste kookboeken om te bakken in 2024:

   1. Laura’s bakery, het basisbakboek

    beste bakboeken 2023 - Laura's bakery, het basisbakboekLaura’s bakery, het basisbakboek stamt al uit 2016 maar is nog altijd en terecht een van de favoriete bakboeken van veel enthousiaste koks. Zoals de titel het al zegt is het een echt basis bakboek. In haar eerste bakboek heeft Laura Kieft van de blog Laura’s Bakery haar favoriete basisrecepten verzameld en laat ze zien hoe je met een goede basis kunt variëren, om zo oneindig veel verschillende baksels op tafel te zetten. Het blijft niet alleen bij recepten: Laura deelt ook informatieve basiskennis, handige baktips en ongeschreven bakregels die normaal nergens vermeld staan. Een echt basis kookboek voor de beginnende of meer gevorderde bakker dus met 70 heerlijke recepten. De opvolger van dit bakboek Het Laura’s bakery bakboek is overigens even goed en telt 70 eenvoudige recepten voor allerlei soorten gebak, koekjes, desserts en borrelhapjes. Beide zijn echte aanraders.

    »» koop Laura’s bakery, het basisbakboekHet Laura’s bakery bakboekalle bakboeken van Laura

   2. Rutger bakt de 100 allerbeste recepten

    beste bakboeken 2023 - Rutger bakt de 100 allerbeste receptenBijna niemand bakt met zoveel enthousiasme als Rutger van den Broek,zo lijkt het toch. Rutger bakt de 100 allerbeste recepten is niet zijn meest verkochte kookboek, maar het is wel onze favoriet. In dit unieke bakboek krijg je Rutgers 100 beste recepten en dat merk je ook. Het gaat om zijn 100 allerbeste recepten voor de lekkerste en meest gebakken taarten, koekjes, cakes, gebakjes, broodjes en desserts. Sommige zijn favoriet op zijn site Rutgerbakt.nl, andere zijn persoonlijke favorieten. Maar neem het van ons aan: ze zijn allemaal de moeite. Heel veel inspiratie in dit bakboek dus.

    »» koop Rutger bakt de 100 allerbeste receptene-bookalle bakboeken van Rutger van den Broek

   3. Sweet – Yotam Ottolenghi

    Sweet - beste bakboeken en kookboeken bakken 2023Sweet van de bekende Britse topchef Yotam Ottolenghi is zeker geen standaard of ‘makkelijk’ kookboek, maar het is echt wel heel bijzonder. Het vertrekpunt is de patisserie waarin Ottolenghi in het begin thuis was maar van daaruit start een hele culinaire ontdekkingsreis naar wat je allemaal kan maken van zoetigheid en dergelijke. Voor de iets meer avontuurlijke koks dus. Niet altijd makkelijk dus maar zeker vernieuwend en origineel. Voor wie een stapje verder wil gaan bij het bakken.

    »» koop Sweete-book

   4. Bakbijbel – Rutger bakt van A tot Z

    beste bakboeken - Rutger bakt van a tot z - bakbijbelDe Bakbijbel van Rutger van den Broek is een echt basiswerk voor in de keuken. Aan de hand van heldere instructies leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basis baktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en citrusschilletjes konfijten. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart, kletskoppen, slagroomsoesjes en wentelteefjes tot originele brownies, friandises, tulband en pistachepavlova á la Rutger. De basis dus van het bakken + massa’s fantastische recepten. Niet voor niks wordt dit kookboek héél hoog gewaardeerd door iedereen die het koopt. Een echte aanrader. Als e-book echt niet duur.

    »» koop Bakbijbele-bookalle bakboeken van Rutger van den Broek

   5. Lekker & simpel zoet

    Lekker & simpel zoet - beste kookboek bakken 2023Lekker & simpel zoet is, uiteraard, een fijn kookboek uit de overbekende reeks kookboeken van Lekker & simpel. In dit nieuwste kookboek van dit duo vind je maar liefst 125 zoete recepten, van taarten, cakes, cheesecakes tot toetjes en koekjes. Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie zeggen zelf geen echte specialisten te zijn als het gaat om het bereiden van zoetigheden of als het gaat om te bakken, maar in dit kookboek bewijzen ze toch dat ze ook hier veel te bieden hebben aan leuke ideeën voor recepten hiervoor. Makkelijk te maken vaak en dus bereikbaar voor iedereen. Wie een beetje bang is om zelf te beginnen bakken kan zeker aan de slag met dit leuke bakboek.

    »» koop Lekker & simpel zoet alle kookboeken van Lekker & simpel

   6. Dessert – Roger van Damme

    Dessert - beste bakboeken 2023Zoals de titel Dessert al aangeeft gaat het in dit unieke kookboek over de lekkere en zoete dingen die we als dessert graag eten. Alle seizoensproducten komen aan bod in Dessert van Roger van Damme en worden in de origineelste vormen en de lekkerste combinaties omgetoverd tot meer dan 50 prachtige desserts. Dessert is een erg mooi bakboek met veel uitdagende recepten en met veel technieken om als bakker te leren. Deze worden ook duidelijk uitgelegd. Er worden soms wel producten gebruikt die je in de supermarkt niet makkelijk kan krijgen.

    »» koop Dessertalle kookboeken van Roger van Damme

   7. Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek

    beste bakboek feesten - Het Laura's Bakery Feestdagen BakboekLaura Kieft staat nog eens in deze lijst (op nummer 1) maar ook het feestelijke bakboek Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboek uit 2021 verdient hier zijn plaatsje. In dit heerlijke kookboek vind je ruim 80 bakideeën voor alle feestdagen van het jaar: van Valentijn tot Pasen, van Moederdag en Vaderdag tot Koningsdag, van Halloween en Sinterklaas tot Kerst en Oud & Nieuw. Met recepten voor verrukkelijke cakejes, koekjes, speculaasjes, pancakes, tompoucen, cupcakes,soesjes, schuimpjes, taarten, stollen, beignets en vele andere heerlijkheden. Zoals altijd zijn alle recepten voorzien van tips en trucs om het bakken nog makkelijker te maken.

    »» koop Het Laura’s Bakery Feestdagen Bakboekalle bakboeken van Laura

   8. Feest Bakboek

    Feest Bakboek - beste bakboeken ooit - feestenStefan Elias verdiept zich in Feest Bakboek in de rijke geschiedenis van Belgische en buitenlandse feesten en zoekt hij naar de allerbeste bakrecepten voor elke gelegenheid – van een ontbijt met knapperige koffiekoeken over een zoet tussendoortje, een lunch met feestelijk hartig gebak, een ‘pateeke’ bij de koffie en scones bij de thee tot een stukje taart na het diner en een stiekeme macaron voor het slapengaan. Ouderwetse taarten zoals javanais en driekoningentaart, koekjes, verrassingsbroodjes, feestkoeken, zondagse gebakjes, zoete en zoute verwennerijen, en zelfs roomijs of truffels: deze meer dan honderd heerlijke recepten maken ook van een doordeweekse dag een feest! Lekker ouderwets lekker dus.

    »» koop Feest Bakboek

   9. Modern baking – Donna Hay

    Modern baking - leuke bakboekenTaarten, koekjes en alles daartussenin, dat zegt de ondertitel van Modern Baking en dit bakboek biedt de thuisbakker dus veel: van gezond bakken tot de echte klassiekers. Zoet, hartig en alles daartussenin. Laagdrempelige receptuur met verschillende thema’s, zoals karamel, koffie en toffee, fruit, zuivel, specerijen en chocola. Donna Hay start ieder hoofdstuk met overheerlijke taarten, cakes en koeken. Van knapperige koekjes tot fudgy brownies, van fruit gebak tot overdadige chocoladetaarten en van meringue tot romige desserts. Heerlijke combinaties en schitterende fotografie en vormgeving. Een heel mooi bakboek dus.

    »» koop Modern baking

   10. Ons Bakboek

    Ons Bakboek - klassieke bakboekenOns Bakboek is ondertussen een echte klassieker in België en hiermee willen we onze top 10 lijst van goede bakboeken afsluiten. Met 300 recepten krijg je in dit standaard bakboek dus wel heel veel waar voor je geld. Recepten voor elk soort van gebak en brood dus met bondige maar juiste aanwijzingen om het zelf klaar te kunnen gaan maken. Een vernieuwde uitgave van een kookboek dat vroeger in bijna elk Vlaams huisgezin in de keuken stond.

    »» koop Ons Bakboek

   Tot slot nog onze top 10 tips om succesvol te bakken.

   10 tips om te bakken

   1. Volg het recept

   Als je onze tips tot één enkele tip zou moeten samenvatten, dan zou deze het zijn. Alles, van het voorverwarmen van de oven tot het wel of niet invetten van de pan, staat normaal gezien in het recept. Zeker als beginner volg je gewoon stipt het recept. Daar dient het tenslotte voor.

   2. Meet de ingrediënten goed af

   Om je ingrediënten goed te meten, betekent dit dat je ze best kan wegen. Dit geldt vooral voor het meel, omdat dit het belangrijkste ingrediënt is bij het bakken en één die notoir moeilijk goed te meten is met behulp van volumemetingen zoals bijvoorbeeld ‘kopjes’. Zoek dus best naar recepten die de ingrediënten in gram vermelden in plaats van in volume.

   3. Gebruik verse ingrediënten

   Dit geldt vooral voor rijsmiddelen zoals bakpoeder en andere, omdat deze na ongeveer zes maanden veel van hun effectiviteit verliezen, wat betekent dat je baksels niet zullen rijzen zoals zou moeten. Maar specerijen zoals kaneel, nootmuskaat en kruidnagel zullen ook snel van hun kracht verliezen, vooral als je de voorgemalen soort koopt, daarom is het belangrijk om verse ingrediënten te gebruiken.

   4. Begrijp hoe overmatig mengen van invloed kan zijn op gluten

   Deeg en beslag worden gemaakt met meel, en meel bevat gluten, dat steeds steviger en elastischer wordt naarmate je het meer roert, klopt, kneedt, enzovoort. Met een pizzadeeg wil je dat misschien, maar met taartdeeg niet zozeer. Het goede nieuws is dat je recept je een soort richtlijn zou moeten bieden over hoeveel, hoe lang en hoe intensief je je deeg moet mengen. Dus volg het recept en begrijp hoe overmatig mengen gluten kan beïnvloeden.

   het mengen van deeg om te bakken

   5. Vermijd onnodige veranderingen

   Vermijd onnodige veranderingen is een andere manier om te zeggen “volg het recept”. Voorbeeld: voeg niet zomaar willekeurig een kopje bosbessen toe aan een recept voor gewoon bananenbrood. Je kan natuurlijk op eigen houtje recepten aanpassen maar als je een recept op veel punten wil aanpassen is het misschien het best gewoon een ander recept te zoeken dat meer lijkt op wat je wil maken.

   6. Een oventhermometer helpt om in te schatten of je oven goed opwarmt.

   Zorg ervoor dat je je oven kalibreert. Het probleem hier is dat de temperatuur in je oven misschien niet is wat je hebt ingesteld omdat de aanduiding niet (meer) klopt. De oplossing is om een goedkope oventhermometer te kopen. Zet je oven op een bepaalde temperatuur en kijkt of deze ook gehaald wordt.

   7. Gebruik een lichtgekleurde pan als je kan

   Zorg ervoor dat je een lichtgekleurde pan gebruikt. De reden hiervoor is dat donkergekleurde pannen meer warmte absorberen dan lichtgekleurde pannen, waardoor de bodem van je cake of koekjes zelfs kan verbranden. De aanname hier is dat recepten zijn geschreven en getest voor lichtgekleurde pannen. Als je alleen maar donkere pannen hebt, kun je de temperatuur verlagen of spelen met de kooktijd, maar dat kan giswerk worden..

   8. Gebruik ongezouten boter

   Als het recept niet duidelijk aangeeft welke boter te gebruiken, gebruik dan best ongezouten boter. Het toegevoegde zout heeft niet alleen invloed op de smaak, maar zout verandert ook de manier waarop de gluten in meel zich ontwikkelen, wat ook de consistentie van je deeg kan beïnvloeden.

   9. Schraap de mengkom schoon

   Recepten herinneren je er vaak aan om dit te doen, maar als je beslag mixt in een keukenmixer, probeer je de ingrediënten natuurlijk zo goed mogelijk door elkaar te mengen, en dit gebeurt niet als belangrijke delen van het mengsel, zoals boter, eieren of suiker vast zitten aan de zijkant van de kom. Gelukkig is het eenvoudig om de mixer om de 30 seconden even te stoppen en dan de mengkom schoon te schrapen en alles zo beter te mengen.

   10. Houd de oven gesloten

   Houd de oven zeker gesloten. Het is verleidelijk om naar binnen te kijken om te zien hoe het ervoor staat, maar dat is gewoon geen goed idee. Als je een cake aan het bakken bent, kan de luchtstroom of zelfs de trilling van de ovendeur ervoor zorgen dat deze invalt. Je laat ook alle warmte ontsnappen, wat natuurlijk het bakken zal beïnvloeden.

   Voila dat zijn enkele van onze tips om zo vlot mogelijk te beginnen bakken. Veel succes!