Nieuwe kookboeken 2025

Het nieuwe jaar 2025 is lopende en er staan al verschillende veelbelovende kookboeken op stapel. In deze voorlopige lijst geven wij al een top 10 van de beste nieuwe kookboeken van 2025. Wat we nu al weten is dat Jamie Oliver zich waagt aan een kookboek voor de airfryer. Ik hoor nu al mogelijke kritische geluiden van sommige van zijn fans. Er staan uiteraard ook nieuwe barbecue (bbq?) kookboeken gepland van sommige van de meest succesvolle auteurs daarbinnen zoals Julius Jaspers. We hebben heruitgaven van bakboeken. Wie de nieuwe ontdekkingen zijn in 2025 … dat kunnen we nu nog niet zeggen. Eén ding is zeker: ooit wordt het weer zomer en kunnen we weer frisse zomersalades eten en de barbecue in gang steken.

zomersalade met barbecuevlees

Wat zijn nu de beste kookboeken van 2025?

Kijk mee naar onze top 10 van goede kookboeken van 2025:

    1. Super Simple, Very Tasty (The Twisted Chef)

      Super Simple, Very TastyVan de sappigste kip tot snelle pasta’s waar vrienden het nog steeds over hebben. Het gaat van mijn eerste spaghetti puttanesca naar mijn favoriete rijstgerecht. Van een beuker van een smashburger naar heerlijke eenpansgerechten. En van frisse salades naar Sepps snackbar.

      Iedereen vindt koken stiekem best wel leuk. Er daarna samen met vrienden en familie van te genieten, is natuurlijk het allermooiste. Dat is waar koken voor mij om draait. Dus, aan de gang en geniet ervan!

      »» koop Super Simple, Very Tasty

    2. Karola’s Kitchen: Goesting

      Karola’s Kitchen GoestingKarola’s Kitchen staat voor gezonde maaltijden waarin groenten een hoofdrol spelen, superlekker en toch eenvoudig te maken. Gerechten die je goesting geven om te koken en te tafelen. Geen gedoe of moeilijke ingrediënten en toch overheerlijk. In Goesting vind je gerechten voor elk moment van de dag: van Verlorenbroodwafeltjes tot een groenterijke twist op een klassiek Vispannetje. Van een Pulled mushroom burger tot Bounty-pralines. Karolien presenteert ook prachtige sharingtafels voor elk seizoen, om met familie en vrienden van te genieten.

      »» koop Karola’s Kitchen: Goesting

    3. F*cking Lecqer

      Fucking LecqerIndrukwekkende gerechten in een handomdraai – dat is de stijl van Daan van der Lecq, beter bekend als @chefvanderlecq. Zijn missie: laten zien dat koken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met een beetje creativiteit kan iedereen iets bijzonders op tafel zetten.
      In dit boek vind je geen standaardindeling met voor-, hoofd- en nagerechten, maar een slimme formule: per categorie 5 topgerechten. Van 5 manieren om een hele kip te bereiden tot 5 verrassende recepten met ei, 5 broodjes die je móét proberen, 5 smaakvolle stoompakketjes en nog veel meer. In totaal 16 categorieën met elk 5 recepten, plus 3 extra hoofdstukken vol sausjes, steaksausjes en dressings – 98 recepten om mee uit te pakken.

      »» koop F*cking Lecqer

    4. Thuis met Nick (Nick Toet)

      Thuis met NickThuis met Nick is geen gewoon kookboek. Het is een liefdesverklaring aan eten – en aan alles wat eten voor ons betekent. Voor Nick Toet is eten nooit simpelweg brandstof. Het is herinnering, troost, verbondenheid. Het is hoe je oma haar liefde liet zien met een extra schep stamppot, hoe je vrienden je een pan soep brachten toen je het moeilijk had en hoe de geur van knoflook en sambal je terugbrengt naar het huis waar je opgroeide.

      In dit boek deelt Nick zijn favoriete gerechten, verhalen en herinneringen. Gerechten met wortels in familie, vriendschap en het leven zelf: van vrolijke avonden die eindigden met broodjes bouwen om vier uur ’s nachts tot familierecepten die smaken naar thuiskomen. Thuis met Nick nodigt je uit om liefde vast te leggen in een pan stoofvlees of een schaal vol pasta. Want eten is nooit alleen eten

      »» koop Thuis met Nick

    5. Lekker en simpel – Vers en snel

      Lekker en simpel - Vers en snelGeen tijd? Geen probleem! In Vers & snel laten we zien dat je ook op drukke dagen binnen een half uur, zonder pakjes en zakjes, een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. In dit boek vind je 125 gevarieerde recepten: van snelle pasta’s en salades tot makkelijke ovenschotels, soepen en eenpansgerechten. Wat dacht je van een pan lasagne met pesto, broodje kip uit de oven, romige pasta met zalm of een bowl met Aziatisch gehakt?

      Allemaal makkelijke recepten die niet alleen snel klaar zijn, maar waarmee je ook het hele gezin blij maakt. Of je nu haast hebt of geen zin hebt om lang in de keuken te staan: met Vers & snel zet je binnen een mum van tijd een lekker gerecht op tafel.

      »» koop Lekker en simpel – Vers en snel

    6. Jamie’s Easy Airfryer

      Jamie's Easy AirfryerHaal meer uit je airfryer met de nieuwe Jamie Oliver! Ruim 90 verrukkelijke, snelle en makkelijke recepten die elke maaltijd een feestje maken voor iedereen, elke dag.
      In Jamie’s Easy Airfryer maakt Jamie Oliver koken met de airfryer makkelijker en smakelijker dan ooit. Met meer dan 90 recepten voor iedere gelegenheid biedt dit kookboek een geweldige manier om heerlijk eten te bereiden, van snacks tot volledige maaltijden. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of gewoon op zoek bent naar snelle, gezonde gerechten, Jamie’s recepten bieden het allemaal. Het kookboek is ideaal voor iedereen die de airfryer in zijn of haar keuken wil gebruiken van beginners tot ervaren koks.

      »» koop Jamie’s Easy Airfryer

    7. Padella

      padellaSinds Tim Siadatan zijn restaurant Padella in Londen opende, staan mensen buiten in de rij voor zijn perfecte pasta. Tims gerechten zijn een sensatie – of het nu gaat om een eenvoudige spaghetti met pesto of verfijnde ravioli met ricotta en salieboter. In het gelijknamige boek Padella vind je alles wat je nodig hebt om thuis de meest iconische en overheerlijke pastamaaltijden te bereiden. Dit boek bevat uitgebreide uitleg over de beste ingrediënten en technieken plus meer dan honderd fantastische recepten. Van klassiekers als spaghetti vongole tot Tims magische en vernieuwende creaties zoals fettucine met ’nduja, citroen en mascarpone, en van pastavoor- elke-dag tot feestelijke gerechten waar je mee kunt uitpakken. Met Padella zet elke thuiskok pasta van restaurantkwaliteit op tafel.

      »» koop Padella

    8. Thuis bij Jeroen Meus

      Thuis bij Jeroen MeusWat verschijnt er bij Jeroen Meus op tafel?

      In zijn nieuwste boek deelt de Dagelijkse kost-chef de gerechten die hij thuis maakt voor familie en vrienden. Een boek met meer dan 100 gevarieerde recepten, dat de liefde voor het koken en samen eten viert.

      »» koop Thuis bij Jeroen Meus

    9. Franse Klassiekers

      Franse KlassiekersIn zijn debuutkookboek Franse Klassiekers laat Matthew Ryle zien hoe je zowel eenvoudige als verfijnde Franse gerechten kunt maken, altijd met perfecte resultaat. Van toegankelijke klassiekers voor doordeweeks tot indrukwekkende gerechten voor speciale gelegenheden, geschikt voor thuiskoks van elk niveau.

      Alle gerechten zijn overzichtelijk ingedeeld in categorieën als voorgerechten, eiergerechten, vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte, aardappels, groenten en salades, en zoetigheden. Daarnaast bevat het boek basisrecepten en inspirerende suggesties voor het samenstellen van een feestmenu.

      »» koop Franse Klassiekers

    10. Laura’s Bakery Het complete Basisbakboek

      Laura's Bakery Het complete BasisbakboekIn dit heerlijke boek staan ruim 80 spiksplinternieuwe bakrecepten en 75 tijdloze klassiekers. Deze bakklassieker wil iedere thuisbakker in huis hebben!

      Laura Kieft van het populaire blog Laura’s Bakery weet na 15 jaar bloggen en als auteur van 7 succesvolle bakboeken heel goed welke recepten door thuisbakkers keer op keer worden gemaakt. Het complete basisbakboek staat daarom vol met deze recepten waarmee je altijd goed zit.

      In dit boek vind je 40 basisrecepten, van appeltaart en kwarktaart tot blondies en pannenkoeken. Met ieder basisrecept worden ook 2 variaties gemaakt. Denk aan citroen-yoghurt poffertjes, koffiecakejes met glazuur en no-bake-chocolade-cheesecake. Voor veel van de receptvariaties wordt gebruik gemaakt van vullingen en toppings. En ook deze recepten vind je in dit boek: van banketbakkersroom en vanillepasta tot bramenjam en passievruchtencurd.

      koop Laura’s Bakery Het complete Basisbakboek

    11. Food You Want To Eat (Thomas Straker)

      Food You Want To EatMet Thomas Strakers eerste kookboek Food You Want to Eat ontdek je meer dan 100 klassieke recepten voor thuis. Het boek is een ode aan de eenvoud, met de nadruk op seizoensgebonden ingrediënten en het behoud van pure smaken – zonder uren in de keuken door te brengen. In dit debuut deelt hij de gerechten die hij zelf graag eet, met als uitgangspunt dat een eenvoudige maaltijd vol verrassingen kan zitten.

      Straker onthult onder andere de geheimen achter zijn befaamde boters en flatbreads, maar ook zijn favoriete gerechten zoals Kipschnitzel met salsa en venkelsalade, en Custard met rabarber. Alle recepten zijn chic, haalbaar en onweerstaanbaar lekker. Of je nu een ervaren kok bent of net begint, laat je inspireren door een chef die miljoenen mensen wereldwijd in de keuken weet te verrassen.

      koop Food You Want To Eat

En vergeet niet: een nieuw aangeschaft of gekregen kookboek heeft iets magisch

Er is immers iets bijzonders aan het in je bezit hebben van een nieuw kookboek. Het moment waarop je het kookboek openslaat, voel je direct de belofte van avontuur. Prachtige foto’s, inspirerende recepten en onverwachte combinaties doen je verlangen naar de keuken. Elk recept is een verhaal, een uitnodiging om smaken te ontdekken en je culinaire horizon te verbreden.

Een nieuw kookboek geeft je niet alleen ideeën, maar ook het gevoel van een frisse start. Misschien ga je eindelijk die ene keuken verkennen waar je altijd nieuwsgierig naar was, of leer je technieken waarmee je indruk maakt op familie en vrienden. Het biedt structuur en inspiratie voor gezonde, gevarieerde maaltijden, maar laat ook ruimte voor creativiteit.

Daarnaast heeft een kookboek iets tastbaars. Waar online recepten vluchtig aanvoelen, blijft een boek altijd binnen handbereik. Het wordt een trouwe metgezel in de keuken, vol aantekeningen en vlekjes die vertellen over heerlijke experimenten. Een nieuw kookboek is meer dan een aankoop; het is de start van een smaakvolle reis.

Een nog meer uitgebreide top10 kookboeken 2025 vind je hier.

Veel plezier in 2025 en veel kookgenot gewenst!

een kookboek als cadeau