Goede vegetarische kookboeken (2024)

Op deze pagina geven we jou onze top 10 van de beste vegetarische kookboeken voor 2024. De ideale plaats dus om een goed vegetarisch kookboek te ontdekken. In deze top 10 van vegetarische kookboeken proberen we een goede mix te geven van kookboeken die eerder voor beginners zijn en vegetarische kookboeken waar een gevorderde kok mee aan de slag kan. Hier gaan we dus.

goed vegetarisch kookboek - vegetarisch koken

Wat zijn goede vegetarische kookboeken?

Ziehier onze huidige top 10 van vegetarische kookboeken in 2024:

 1. The green kitchen at home

  beste vegetarisch kookboek - The green kitchen at homeAls je een goed vegetarisch kookboek zoekt met lekkere en verrassende gerechten die toch niet te veel werk of ingrediënten vragen dan ben je zeker goed met het veggie kookboek The green kitchen at home. Gezonde gerechten dus waarin groenten én kruiden de hoofdrol spelen en waarmee je je gasten (en jezelf) kan verrassen. Zowel voor uitgebreidere maaltijden voor het gezin in het weekend als een snellere hap in de week. Een echte aanrader voor wie beter wil leren koken op een vegetarische manier. Van de mensen achter de website The green kitchen.
  »» koop The green kitchen at home

 2. Lekker & Simpel Vegetarisch

  goed vegetarisch kookboek - Lekker & Simpel VegetarischWil je echt eenvoudig te maken (maar super lekkere) vegetarische recepten dan kan je zeker dit leuke en mooi vormgegeven kookboek uit de Lekker & Simpel reeks eens kopen. Lekker & Simpel Vegetarisch kan ook de overgang van een dieet met vlees naar een dieet met minder of geen vlees vergemakkelijken. De recepten in dit leuke kookboek zijn makkelijk te maken en vallen zeker in de smaak bij het overgrote deel van de mensen. Uitgepuurde smaken door een goede keuze van groenten en kruiden (met pasta, aardappels of rijst) levert heerlijke maaltijden op. Zowel voor in de oven, soepen, pasta’s, en nog veel meer. Zeker eens proberen.
  »» koop Lekker & Simpel Vegetarisch

 3. Plenty

  best vegetarisch kookboek gevorderde koks - PlentyHet vegetarisch kookboek Plenty van de Britse chefkok Yotam Ottolenghi is een super originele verzameling van vegetarische recepten met groenten, peulvruchten, noten en paddestoelen. Op heel diverse manieren bereid en met speciale kruiden lekkerder gemaakt vind je in dit kookboek heel bijzondere recepten met veel smaak en textuur en erg mooi gepresenteerd. Een vegetarisch kookboek voor gevorderden zou je kunnen zeggen. Soms moet je wel eens op zoek naar een speciaal ingrediënt dus, maar dat loont zeker de moeite. De opvolger van Plenty, Plenty More, is overigens een even grote aanrader. (website Ottolenghi)
  »» koop Plenty

 4. Vega zónder pakjes & zakjes

  Vega zónder pakjes & zakjes - beste vegetarisch kookboekVega zónder pakjes & zakjes telt maar liefst 100 lekkere en voedzame vegetarische recepten. Wie de kookboeken van Karin Luiten kent weet waaraan zich te verwachten. Erg lekkere maar toch bijzondere recepten voor voedzame maaltijden. Zonder pakjes en zakjes wil zeggen vers en zonder onnodige additieven en dergelijke. Door gebruik te maken van verse ingrediënten worden je gerechten lekkerder en gezonder. Originele recepten ook steeds die mooi uitgebalanceerd zijn en toch makkelijk te maken zijn. En vegetarisch is natuurlijk super gezond.
  »» koop Vega zónder pakjes & zakjes

 5. Veg!

  vegetarische kookboeken 2023 - Veg!Veg! is een kookboek van de populaire River Cottage serie van kookboeken van de Engelsman Hugh Fearnley-Whittingstall. Veg! is ook het populairste kookboek in de serie en stelt groenten echt in de hoofdrol op tal van lekkere en originele manieren. Voor de echte vegetariër of voor wie meer vegetarisch wil gaan eten. Heel lekker dus maar ook toegankelijk. Een echte aanrader en klassieker binnen de veggie kookboeken, net als de opvolger van dit uitstekende kookboek Heel veel veg!.
  »» koop Veg!

 6. Groentekost

  Groentekost - beste vegetarische kookboekenGroentekost van de Vlaamse kok Jeroen Meus is een verzameling van al zijn vegetarische recepten doorheen de seizoenen van Dagelijkse Kost, het programma op de Vlaamse televisie. Je kan je dus verwachten aan een verzameling gerechten die hun inspiratie vinden in de Vlaamse, Franse en Italiaanse keuken, met af en toe een oosterse tint. Divers met andere woorden. Een ideaal boek voor wie houdt van de kookkunsten van Jeroen Meus en die ook eens meer veggie wil koken. Degelijke en lekkere vegetarische recepten dus.
  »» koop Groentekost

 7. Flavour

  beste vegetarische kookboeken - Flavour OttolenghiFlavour is nog maar eens een vegetarisch kookboek van topchef Ottolenghi die ook met Plenty in deze lijst staat. Flavour is even goed als Plenty maar bevat ook gerechten die toch wat eenvoudiger te bereiden zijn. Binnen de 120 recepten in dit mooie kookboek vind je zeker iets voor elke gelegenheid. Elk recept biedt wel een unieke combinatie van ingrediënten en smaken en dat maakt het ook telkens weer typisch Ottolenghi. Gesofisticeerd, lekker en toch doenbaar om zelf klaar te maken. De mooie foto’s zullen je vast en zeker zin geven om zelf zoiets moois te bereiden.
  »» koop Flavourebook

 8. De dikke vegetariër

  goed vegetarisch kookboek - De dikke vegetariërDe dikke vegetariër is wat je noemt een echt naslagwerk voor de vegetarische keuken. Het is heel uitgebreid en telt ontzettend veel recepten om in te zoeken. Dit unieke kookboek kan echt een boost geven aan wat je kan koken aan vegetarische gerechten. Niet direct voor de beginner maar eerder voor de wat gevorderde vegetarische kok die inspiratie wil opdoen. Soms moet je wat zoeken als je op zoek bent naar een specifiek gerecht maar het loont altijd de moeite.
  »» koop De dikke vegetariër

 9. VEG

  vegetarisch kookboek Jamie Oliver VEGJamie Oliver is vooral bekend van zijn rijke, vooral Italiaans geïnspireerde gerechten. Heel vaak met vlees. Maar toch kookt Jamie ook vegetarisch. Hij houdt immers van groenten, pasta, allerlei kazen en olijfolie. En van kruiden natuurlijk. En zo kan je met dit kookboek VEG ook al snel veel richtingen uit als je vegetarisch wil gaan koken. Smaak staat voorop bij Jamie Oliver, ook als hij vegetarisch kookt, en dat merk je dus ook in dit leuke kookboek. Daarbij zijn de meeste recepten ook best betaalbaar en makkelijk te bereiden, ook voor grotere groepen. Een aanrader dus.
  »» koop VEG

 10. Vegalicious

  Vegalicious - goed vegetarisch kookboekVegalicious is nog zo’n klassiek kookboek uit de vegetarische keuken. Met maar liefst 141 recepten krijg je ideeën voor elk moment van de dag en voor elke gelegenheid. Of je nu volledig vegetariër bent of maar soms, dit kookboek geeft je zeker inspiratie. Met echte vegetarische klassiekers, maar ook meer originele recepten. Erg de moeite dit kookboek. Ook zijn opvolger Het nieuwe Vegalicious is zeker de moeite om eens te bekijken.
  »» koop Vegalicious

Waarom zou je trouwens kiezen om vegetarisch te gaan eten?

Sommige vegetariërs hebben de overstap gemaakt om milieuredenen, of omdat ze van dieren houden en gekant zijn tegen het eten ervan. Anderen willen gewoon langer en gezonder leven. Een overvloed aan wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er toch significante vegetarische gezondheidsvoordelen zijn. Zelfs de overheid beveelt aan dat we de meeste van onze calorieën uit graanproducten, groenten en fruit halen.

En geen wonder: naar schatting 70 procent van alle ziekten, waaronder een derde van alle vormen van kanker, houdt verband met wat we eten. Een vegetarisch dieet vermindert het risico op chronische degeneratieve ziekten zoals obesitas, hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten kanker.

Het is tegenwoordig bijna moeiteloos om heerlijk smakend en gezond vegetarisch voedsel te vinden, of je nu door de gangpaden van je plaatselijke supermarkt slentert of tijdens de lunch over straat loopt. Dus in plaats van jezelf af te vragen waarom je vegetariër zou worden, is de echte vraag misschien eerder waarom niet. Het kan alvast zeker geen kwaad om gewoon al eens af en toe geen vlees te eten. Dat helpt zeker om je dieet meer gebalanceerd te maken. En vegetarisch eten kan minstens even lekker zijn als eten met vlees, dat bewijzen de vegetarische kookboeken in deze lijst.