Goede vegan kookboeken (2024)

Vegan koken wordt steeds populairder in nederland én Vlaanderen, en terecht. En dit ook bij een groep van mensen die geen veganist zijn maar die wel de smakenrijkdom waarderen én die het belangrijk vinden om niet altijd vlees te eten of minder vlees te eten. Het aantal vegan kookboeken dat elk jaar verschijnt in het Nederlandse taalgebied is dan ook erg de moeite. In deze top 10 van vegan kookboeken proberen we een goede mix te geven van kookboeken die eerder voor beginners zijn en vegan kookboeken waar een gevorderde kok mee aan de slag kan. Hier gaan we dan.

top 10 vegan kookboeken 2024

Wat zijn goede vegan kookboeken?

Ziehier onze huidige top 10 van vegan kookboeken in 2024:

  1. Plants Only Kitchen (2020)

    Plants Only Kitchen - top 10 vegan kookboekenMeer dan 70 heerlijke, eenvoudige, krachtige & eiwitrijke vegan recepten.
    De meer dan 70 vegan recepten in Plants Only Kitchen staan garant voor een ware smaakexplosie in de keuken! Met dit nieuwe kookboek van Gaz Oakley kan werkelijk iedereen plantaardig eten. Zonder gedoe en zonder ingewikkelde ingrediënten. Dankzij de handige symbolen kun je in een oogopslag zien of een gerecht eiwitrijk of glutenvrij is en welke maaltijd in 15 minuten op tafel staat. Van perfecte pasta’s en krachtige curry’s tot de lekkerste soepen, burgers en desserts. ‘Plants Only Kitchen’ staat boordevol eenvoudige vegan recepten voor de hele dag. Gaz Oakley (@avantgardevegan) heeft met zijn vegan recepten al meer dan een miljoen volgers op social media. Zijn opwindende gerechten bewijzen dat een plantaardige maaltijd niet alleen gezond en verantwoord is, maar ook waanzinnig lekker!

    »» koop Plants Only Kitchen

  2. Vegan in 5 (2019)

    Vegan in 5 - beste vegan kookboek beginnersMeer dan 100 eenvoudige en lekkere recepten met maar 5 ingrediënten
    In Vegan in 5 laten de auteurs zien hoe je met slechts vijf ingrediënten regelmatig eenvoudig een heerlijke en plantaardige maaltijd op tafel kunt zetten. Hun boek bevat meer dan 100 eenvoudige en onweerstaanbaar lekkere vegan recepten. Hun omschrijvingen zijn helder en toegankelijk. De gebruikte ingrediënten zijn ruimschoots verkrijgbaar, en goedkoop. Van lichte en gezonde maaltijden, naar grootse desserts, of voedzame snacks, geschikt voor alle momenten en elke dag.
    ‘Vegan in 5 showcases fun and simple recipes and lots of inspiration for Meat Free Mondays!’ Sir Paul McCartney

    »» koop Vegan in 5

  3. Vegan soul food (2020)

    Vegan soul food - beste vegan kookboek 202460 kleurrijke recepten
    ‘Vegan Soul Food’ won in 2020 de prijs voor het Beste Vegan Kookboek van het jaar en is daarmee een boek dat in geen enkele plantaardige keuken mag ontbreken! Vegan soul food – beter laat de kleurrijke keuken van Jason Tjon Affo zich niet omschrijven. Geïnspireerd door zijn Surinaamse roots en gerechten uit de wereldkeuken laat hij je zien dat veganistisch eten onweerstaanbaar aantrekkelijk kan zijn, en ook voedzaam voor zowel body als soul. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempé, of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan en superlekker!

    »» koop Vegan soul food

  4. Every Day Vegan (2021)

    Every Day Vegan - top 10 vegan kookboekenVoor elke dag, voor elk moment en iedereen
    De lekkerste vegan recepten van Lenna Omrani! Every Day Vegan: Voor elke dag, elk moment én iedereen. Met heerlijke, kleurrijke en vooral easy recepten bewijst Lenna Omrani elke dag weer hoe lekker en simpel vegan eten kan zijn. Met volop inspiratie voor iedereen die af en toe – of elke dag – lekker, bewust en healthy wil eten (en zichzelf ook op zijn tijd flink wil verwennen). Van Bietenravioli, Spinaziepannekoeken en Crunchy tofunuggets tot Oreo cheesecake. Met Every Day Vegan maak je elke dag moeiteloos the vegan switch en geniet je van onweerstaanbaar lekkere ontbijtjes, salades, soepen, hoofdgerechten en desserts.
    Lenna Omrani: “Ik weet dat veel mensen gehecht zijn aan hun stukje vlees of gebakken eitje en denken dat vegan koken duur of lastig is, maar ik zal je met dit boek op andere gedachten brengen. Alles is te ‘veganizen’.”

    »» koop Every Day Veganmeer vegan kookboeken van Lenna Omrani

  5. So vegan easy (2024)

    So vegan easy - nieuwe vegan kookboeken 2024Snelle en simpele plantaardige recepten met ingrediënten die je (waarschijnlijk) al in huis hebt
    So vegan easy is de perfecte kennismaking met de plantaardige keuken, voor de vegetariër, flexitariër, de af-en-toe-veganist, en iedereen die niet te lang in de keuken wil staan. De 100 heerlijke en laagdrempelige recepten staan binnen 15 tot 30 minuten – of ietsje langer – op tafel. Maak je leven een stuk eenvoudiger met de snelle doordeweekse maaltijden en lunches, gezonde, smaakvolle diners en zoete desserts, inclusief uitgebreide voedingswaarden per gerecht. Van ramen met teriyakiballetjes, harissabolognese, Sloppy Joe-quesadilla’s tot aardbeiendumptaart. Roxy Pope en Ben Pook (wearesovegan.com) worden geroemd om hun heldere en eenvoudige aanpak. Op Instagram (@sovegan) laten zij aan hun meer dan 1,5 miljoen volgers zien hoe verrassend en heerlijk vegan gerechten kunnen zijn.

    »» koop So vegan easy

  6. Vegan Vibes (2020)

    Vegan Vibes - goede vegan kookboekenHet meest complete boek over hoe plantaardig eten je leven én de wereld verbetert

    Diëtist Lisa Steltenpool laat je zien dat plantaardig eten makkelijk en vooral heel erg lekker is. Plantaardig eten heeft de toekomst en dit boek maakt daar een feestje van! Wereldwijd is het een snelgroeiende trend: vegan eten. Mensen laten vlees en zuivel niet alleen voor hun eigen gezondheid vaker staan, maar ook voor de gezondheid van de aarde met al haar bewoners. Plantaardig eten is immers een van de effectiefste manieren om bij te dragen aan een betere wereld. Diëtist Lisa Steltenpool laat je op toegankelijke wijze kennismaken met plantaardig eten en geeft je onderbouwde voedingsinformatie, praktische handvatten en een hele lading inspiratie om je eetpatroon op te fleuren. Pas wel op voor de bijwerkingen: het kan je zomaar creatiever en energieker maken!

    »» koop Vegan Vibes

  7. Budget Vegan in 30 minuten (2024)

    Budget Vegan in 30 minuten - beste vegan kookboek 2024Meer dan 100 plantaardige budgetrecepten snel op tafel.
    Eenvoudig, plantaardig, tijdbesparend én betaalbaar koken? Budget Vegan in 30 minuten helpt je hierbij! Dit kookboek bundelt meer dan 100 plantaardige budgetrecepten die niet alleen snel op tafel staan en bijzonder lekker zijn, maar ook laten zien dat bewust koken helemaal niet ingewikkeld of kostbaar is. Laat je inspireren door de vele eenpansgerechten als een linzen-tomatenstoofschotel, aubergine-aardappelcurry of snelle, gekruide noedelsoep. Van zoete aardappels met salsa verde tot gevulde mini-aubergines, pittige paddenstoelenwraps en meer. Serveer als lunch een kikkererwtenpannenkoek met champignons, spinazie & tomaat of start de dag met een ontbijtburrito of een snel te maken kaneelbroodje. Van ontbijt tot en met zalige zoetigheden: met Budget Vegan in 30 minuten tover je met gemak elke dag originele en plantaardige gerechten op tafel.

    »» koop Budget Vegan in 30 minuten

  8. TLV Vegan (2021)

    TLV Vegan - beste vegan kookboek 2024Land zonder melk en honing
    Na zijn prijswinnende kookboek TLV kwam Jigal Krant met het verrassend vervolg TLV Vegan. Met de geestdrift en humor die we van hem gewend zijn, stort hij zich op de bruisende veganistische scene van Tel Aviv. Want nergens wordt zo verrukkelijk plantaardig gekookt als in het land zonder melk en honing. TLV Vegan is een kookboek, leesboek en een intrigerende poging te achterhalen waarom uitgerekend Tel Aviv is uitgegroeid tot de vegan capital of the world. In TLV Vegan zijn koningsoesterzwammen koningsoesterzwammen en geen vegan pulled pork en zijn cashewnoten cashewnoten en geen vegan camembert. Groenten, fruit, bonen, granen, noten en zaden komen het best tot hun recht als ze gewoon zichzelf mogen zijn. Ze schitteren in 101 recepten om van te watertanden (die welhaast ongemerkt vegan zijn).

    »» koop TLV Vegan

  9. Het vegan bakboek (2023)

    Het vegan bakboek - beste vegan kookboekenAl je favoriete bakrecepten helemaal plantaardig
    Vegan bakken is makkelijker dan je denkt. In dit boek laat Kirsten Ripken zien hoe je de lekkerste vegan baksels op tafel kunt zetten. Van zanddeegkoekjes en citroencake tot zuurdesembrood, taarten en croissants. Alles in dit boek is helemaal plantaardig! Op een duidelijke manier wordt uitgelegd hoe ook jij met heel normale ingrediënten vegan kunt bakken. Ook geeft Kirsten een kijkje in haar leven aan het strand van Callantsoog, waar ze woont samen met haar vriend, zoontje en hond. Een plek waar het tempo even omlaag gaat.
    Kirsten vertelt over wat slow living voor haar betekent en hoe je dit ook kan ervaren door rustig de tijd te nemen om lekker te bakken. In Het vegan bakboek vind je naast ruim 70 vegan bakrecepten ook praktische tips om zelf het lekkerste brood te bakken, handige lijstjes met wat er niet mag ontbreken in je voorraadkast en duurzame tips voor in de keuken.

    »» koop Het vegan bakboek

  10. Het vegan kookboek (2024)

    Het vegan kookboekPlantaardige recepten voor elke dag van @chezmariette
    Schuif aan tafel bij Chez Mariette, waar iedereen kan meegenieten van lekker eten, of je nu vegan, veggie, flexi of carni(voor) bent. Marieke Wyns deelt 40 plantaardige recepten voor het hele gezin, van ontbijt tot diner. Denk aan French toast en lookbroodjes om duimen en vingers bij af te likken, smeuïge pompoenlasagne en fluweelzachte tiramisu. Daarnaast reikt ze je allerlei handige kooktips aan en slimme tweaks voor mensen met intoleranties. Laat je verrassen door de eenvoud van Mariekes vegan gerechten, zonder in te boeten aan smaak, textuur of creativiteit.

    Marieke Wyns kan de meest eenvoudige plantaardige ingrediënten omtoveren tot een feestmaal. Als Chez Mariette deelt ze haar supertoegankelijke recepten online, geeft ze een blik achter de schermen in haar atelier en verkoopt ze verrukkelijk gebak zonder melk, room, boter of eieren.

    »» koop Het vegan kookboek

Waarom vegan eten een goed idee is

Steeds meer mensen stappen over naar een vegan dieet, en niet zonder reden! Vegan eten heeft namelijk een heleboel voordelen. Allereerst is het ontzettend goed voor het milieu. Dierlijke producten, vooral vlees en zuivel, hebben een grote impact op het milieu door de hoeveelheid water, land en energie die nodig is om ze te produceren. Door plantaardig te eten, help je mee om de CO2-uitstoot te verminderen en spaar je kostbare hulpbronnen.

Daarnaast is vegan eten beter voor je gezondheid. Een plantaardig dieet zit boordevol voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en antioxidanten, die goed zijn voor je lichaam. Onderzoek laat zien dat mensen die plantaardig eten vaak een lager risico hebben op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het is dus niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor jezelf!

Een ander mooi voordeel van vegan eten is dat je dierenleed voorkomt. In de vee-industrie worden dieren vaak in slechte omstandigheden gehouden. Door voor plantaardige alternatieven te kiezen, draag je bij aan een wereld waarin minder dieren hoeven te lijden.

de voordelen van vegan leven

Bovendien is vegan eten tegenwoordig helemaal niet meer saai! Er zijn zoveel lekkere alternatieven beschikbaar, van vegan kaas tot vleesvervangers en zelfs plantaardige chocoladerepen. Ook zijn er talloze creatieve recepten waarmee je heerlijke maaltijden op tafel kunt zetten. Je hoeft dus echt niets te missen.

Kortom, vegan eten is goed voor de aarde, je gezondheid en het welzijn van dieren. En met de vele opties die er tegenwoordig zijn, wordt het steeds makkelijker en leuker om plantaardig te eten!