Beste kookboeken voor beginners

Kookboeken voor beginners zijn ideaal voor wie net begint met koken of meer vertrouwen wil krijgen in de keuken. Ze bevatten vaak eenvoudige, stap-voor-stap recepten met toegankelijke ingrediënten, zodat zelfs de grootste kookleek succes kan boeken. Veel van deze boeken richten zich op basisvaardigheden, zoals snijtechnieken, het gebruik van kruiden en het bereiden van eenvoudige maaltijden die snel op tafel staan. Beginnerskookboeken bieden ook tips over keukengerei, voorraadkasten en zelfs het plannen van maaltijden, wat het koken minder stressvol maakt. Ze zijn een geweldige manier om te ontdekken hoe leuk koken kan zijn, terwijl je jezelf nieuwe vaardigheden eigen maakt.

koken voor beginners

De beste beginners kookboeken in 2025

Wat zijn nu de beste kookboeken voor beginners op de markt in 2025?
Ontdek het hier in onze lijst.

    1. Simply Jamie – Jamie Oliver op zijn best

      Simply Jamie - beste kookboek 2024 - Jamie OliverSnel, simpel en voor iedereen, zegt de ondertitel van Simply Jamie, en dat geeft al aan waar het hier over gaat. Met Simply Jamie geeft Jamie Oliver je het boek waarmee je elke dag van de week een heerlijke maaltijd op tafel zet. Van makkelijke en snelle 20-minutenmaaltijden voor werkdagen tot gerechten die te maken zijn met wat er in de voorraadkast staat, en ook echte weekendtraktaties. Want zelf overheerlijke maaltijden klaarmaken, dat is voor iedereen haalbaar. Met 130 goede recepten vind je altijd wel iets naar je smaak in dit steengoede, nieuwe kookboek van Jamie Oliver.

      koop Simply Jamie – alles van Jamie Oliver

    2. Lekker & simpel – Elke dag

      Lekker & simpel Elke dag“Lekker & Simpel – Elke Dag” is een kookboek dat ideaal is voor drukke dagen wanneer je snel en gemakkelijk een smakelijke maaltijd op tafel wilt zetten. Het biedt eenvoudige recepten met toegankelijke ingrediënten, zodat koken geen stress hoeft te zijn. De gerechten zijn niet alleen snel te bereiden, maar ook budgetvriendelijk, zonder in te boeten op smaak. Dit kookboek richt zich op het creëren van dagelijkse maaltijden die zowel voedzaam als lekker zijn, perfect voor zowel beginners als gevorderden in de keuken. Met “Lekker & Simpel – Elke Dag” wordt koken weer een plezierige en haalbare activiteit.

      koop Lekker & simpel – Elke dag

    3. Lekker makkelijk – het kookboek voor mannen

      Lekker makkelijkAls je goed voor je lijf wilt zorgen, kun je het beste zelf koken, met verse ingrediënten. Die lichte salades of kleine porties die je vriendin of vrouw maakt, zijn voor jou als man vaak niet genoeg. Zelf aan de slag dus! Je hoeft heus niet de nieuwe Jamie Oliver te worden, maar je kunt prima een basislevel keukenskills onder de knie krijgen. Lekkere gerechten, korte beschrijvingen, geen moeilijk gedoe. Gezond en voedzaam, dus geen flauw gevoel in de sportschool of een rammelende maag om 21 uur.

      Volg de recepten in het boek en je zult versteld staan. Je vindt er niet alleen klassieke gerechten als gegrilde eend met sinaasappelsaus, of T-bonesteak die zijn aangepast en daardoor jouw lijf een oppepper geven. Maar ook nieuwe recepten als pompoenpasta of tonijnteriyaki waarmee je op feestjes kunt uitpakken of waar je je date of vrouw met kunt verrassen.

      koop Lekker makkelijkebook

    4. Simpel

      SimpelAlles waar je van houdt bij Ottolenghi, maar dan simpel. Eenvoud lijkt misschien onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar SIMPEL staat daadwerkelijk vol met ruim 130 makkelijk te bereiden gerechten. De meeste staan binnen 30 minuten op tafel, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of -verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

      koop Simpel

    5. Laura’s Bakery Het complete Basisbakboek

      Laura's Bakery Het complete BasisbakboekIn dit heerlijke boek staan ruim 80 spiksplinternieuwe bakrecepten en 75 tijdloze klassiekers. Deze bakklassieker wil iedere thuisbakker in huis hebben!

      Laura Kieft van het populaire blog Laura’s Bakery weet na 15 jaar bloggen en als auteur van 7 succesvolle bakboeken heel goed welke recepten door thuisbakkers keer op keer worden gemaakt. Het complete basisbakboek staat daarom vol met deze recepten waarmee je altijd goed zit.

      In dit boek vind je 40 basisrecepten, van appeltaart en kwarktaart tot blondies en pannenkoeken. Met ieder basisrecept worden ook 2 variaties gemaakt. Denk aan citroen-yoghurt poffertjes, koffiecakejes met glazuur en no-bake-chocolade-cheesecake. Voor veel van de receptvariaties wordt gebruik gemaakt van vullingen en toppings. En ook deze recepten vind je in dit boek: van banketbakkersroom en vanillepasta tot bramenjam en passievruchtencurd.

      koop Laura’s Bakery Het complete Basisbakboek

    6. Koken met Karin – Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek

      Koken met Karin - Het grote zónder pakjes & zakjes kookboekHet grote zónder pakjes & zakjes kookboek is een basiskookboek met bijna 200 klassiekers en altijd-goed-recepten die je steeds weer wilt maken. Van aardappelpuree tot erwtensoep, van zalm uit de oven tot bolognesesaus, van caesar salad tot vegetarische groentecurry, van roze koeken tot chocolademousse. Zelfs broodbeleg komt aan bod! Geen gedoe, maar gewoon heerlijke borden met écht eten. Gezond en lekker koken was nog nooit zo makkelijk, iedereen kan het. En dat natuurlijk allemaal zonder pakjes en zakjes.

      koop Koken met Karin – Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek

    7. Jamie Oliver – 5 ingrediënten

      Jamie Oliver - 5 ingredientenIn ‘5 ingrediënten: snel & simpel koken’ laat Jamie Oliver zien hoe je met slechts 5 ingrediënten elke dag heerlijk en gezond kunt eten. Ideaal voor gezinnen en mensen met weinig tijd!

      De 130 gloednieuwe recepten in ‘5 Ingrediënten – snel & simpel koken’ zijn fantastische combinaties van slechts vijf ingrediënten. Van salades, pasta, kip en vis tot spannende gerechten met groente, rijst, noedels en vlees. Plus een bonushoofdstuk met zoetigheid, dus voor elk wat wils! Maximale smaak met minimale moeite. Met veel voedzame ideeën en boordevol inspiratie.

      Bij elk recept vind je een handige ingrediëntenlijst, tijdsduur, portiegrootte, informatie over voedingswaarden en een gemakkelijk te volgen recept.

      koop Jamie Oliver – 5 ingrediënten

    8. De keuken in (2025)

      De keuken inWie draait er nog wel eens een gehaktbal? Weet hoe je een klassieke huzarensalade maakt? Of een pudding? We zijn allemaal druk, koken steeds minder en weten soms bijna niet meer hoe dat moet. Ook culinair talent Bibi Loomans ontdekte dat ze weinig wist over de traditionele gerechten zoals haar oma Mia die leerde koken op de huishoudschool. Samen gingen oma en kleindochter de keuken in en inmiddels is hun kookserie op social media een regelrechte hit. Niks geen kant-en-klaar, maar zelf koken met de smaken van vroeger én nu, want Bibi zorgt voor de moderne twist.

      Voor wie basiskookkennis mist of heimwee heeft naar (groot)moeders keuken.

      koop De keuken in

    9. Too easy

      Too easyOntdek tijdbesparende shortcuts om al je favorieten supersnel klaar te maken! Met een paar vaste items uit je voorraadkast en verse ingrediënten verander je in no-time deze recepten in de lekkerste maaltijden.

      Maak snelle versies van favoriete klassiekers of ga voor slimme, smakelijke eenpansgerechten, en geef je doordeweekse repertoire een boost. Bovendien deelt Donna Hay twists op heerlijke recepten voor de airfryer: bliksemsnel, serieus lekker en met krokante, goudkleurige korstjes. Ze heeft ook aan de lekkere trek gedacht, met onweerstaanbare snacks en makkelijke, indrukwekkende desserts.

      Bomvol nieuwe ideeën om vertrouwde ingrediënten eens heel anders te gebruiken voor gerechten die je keer op keer gaat maken. Geniet!

      koop Too easy

    10. Eén pan, één portie

      Eén pan, één portieIn Eén pan, één portie laat online culinair fenomeen Eleanor Wilkinson zien dat je als solokok niet beperkt bent tot soep of drie dagen lang kliekjes. Ze heeft dé oplossing voor iedereen die in het op gezinnen en stellen gerichte culinaire landschap tot nu toe buiten de boot viel: eenpansgerechten voor één persoon.

      Maaltijden die je instant comfort bieden, zoals lasagne of een romige traybake met gnocchi, flespompoen en worstjes; makkelijke gerechten als aardappelfrittata met chorizo en feta of risotto carbonara; zoete verwennerijen om mee af te sluiten: van een klassieke tarte tatin of appelcrumble tot sticky toffee pudding met dadels. En alles uit maar één pan!

      koop Eén pan, één portie

    Nog enkele tips voor beginnende koks

    Voor beginnende koks is het belangrijk om een goede basis te leggen. Hier zijn enkele handige tips om te beginnen:

    1. Begin simpel: Start met eenvoudige recepten die weinig ingrediënten vereisen. Dit helpt je om de basis kooktechnieken onder de knie te krijgen zonder je overweldigd te voelen.
    2. Leer de basisvaardigheden: Snijtechnieken, zoals het snijden van groenten en kruiden, zijn essentieel. Oefen met verschillende snijmethodes om snelheid en precisie te verbeteren.
    3. Investeer in goede gereedschappen: Een scherp mes, een goede pan en een snijplank zijn het fundament van elke keuken. Je hoeft geen dure tools te kopen, maar zorg ervoor dat ze van goede kwaliteit zijn.
    4. Gebruik kruiden en specerijen: Experimenteren met kruiden kan je gerechten enorm verbeteren. Begin met een paar basisopties zoals zout, peper, en kruiden als basilicum of tijm.
    5. Proef tijdens het koken: Dit is de beste manier om je smaakpapillen te ontwikkelen en het gerecht naar jouw voorkeur aan te passen.

    Met geduld en wat oefening wordt koken steeds leuker!