Goede Aziatische Kookboeken in 2025

Op deze nieuwste lijst op Goed Kookboek geven we je een top 10 van de beste Aziatische kookboeken die je in 2025 kan aanschaffen. Het gaat vaak om nieuwe en spannende kookboeken, maar uiteraard zijn er ook een aantal klassiekers in de lijst terug te vinden, dat spreekt.

De Aziatische keuken staat bekend om haar rijke smaken, verse ingrediënten en kleurrijke gerechten. Typisch zijn de perfecte balans tussen zoet, zuur, zout en pittig, wat zorgt voor een explosie van smaak bij elke hap. Rijst, noedels, sojasaus, gember en chilipeper vormen vaak de basis. Elk land heeft zijn eigen specialiteiten, van Japanse sushi en ramen tot Thaise curry’s en Vietnamese pho. Ook het delen van kleine hapjes, zoals dim sum, is kenmerkend. Verse kruiden zoals koriander en basilicum maken de gerechten extra aromatisch. De Aziatische keuken combineert eenvoud met verfijning en blijft wereldwijd enorm geliefd.

japans-gerecht-aziatische kookboeken

Wat zijn de beste Aziatische kookboeken van 2025?

Hieronder vind je onze lijst van de beste Aziatische kookboeken voor dit jaar:

  1. Amazing Asia (Emma de Thouars 2025)

    Amazing AsiaAziatisch comfortfood, van loeihete noedels tot scallion pancakes
    De Aziatische keuken leent zich als geen ander voor eten met een torenhoog comfortfoodgehalte. Ingewikkeld hoeft dat gelukkig niet te zijn. Emma deelt in dit boek meer dan honderd toegankelijke recepten . Denk aan grote hoeveelheden rijst met lopende eidooiers, verschillende soorten crispy chili-olie, kruidige curry’s en knapperige snacks. En van Koreaanse bosuipannenkoeken tot Indiase sperziebonen en rookaubergines, van een Japanse eiersandwich tot kimchidumplings. Je wilt direct de keuken in!

    koop Amazing Asia

  2. De bijbel van de Indiase keuken

    De bijbel van de Indiase keukenVan biryani tot curry’s en dahl en van naan tot samosa’s: in De bijbel van de Indiase keuken neemt Paulami Joshi je mee op reis door het immense India: een land zo groot en rijk aan verschillende talen en culturen dat je amper van een land kunt spreken. De Indiase eetcultuur is de afgelopen vijfduizend jaar onafgebroken in beweging geweest – en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

    koop De bijbel van de Indiase keuken

  3. JapanEasy

    JapanEasyKlassieke & moderne Japanse gerechten om thuis te maken
    JapanEasy laat je juist de eenvoud van Japans koken zien. Geen ingewikkelde kooktechnieken, zeldzame ingrediënten (het meeste haal je gewoon bij de supermarkt) of urenlang gepruttel. Je begint met een aantal basissauzen en marinades, die vrijwel elk gerecht al een Japans tintje geven. Daarna ga je verder met geliefde Japanse gerechten: van sushi tot ramen en van yakitori tot tempura. De recepten worden duidelijk uitgelegd en zijn nooit moeilijk, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

    koop JapanEasy

  4. Blauw (2025)

    BlauwAuthentieke Indonesische gerechten
    Restaurant Blauw is beroemd vanwege de authentieke kruiden, smaken en kleuren van de spijzen die de koks bereiden. In dit boek zijn 70 signatuurgerechten van dit restaurant verzameld die je nu thuis kunt maken, met uitleg over de herkomst en de ingrediënten. Een gevarieerde verzameling gerechten, afkomstig van de vele verschillende eilanden: van kruidige en pittige stoofgerechten tot frisse salades en zoete lekkernijen. Reis op elke pagina mee – ga ondertussenaan de slag met mooie kruiden en specerijen – en beleef een culinaire tocht door Indonesië.

    koop Blauw

  5. An An Vietnamese Familierecepten

    An An Vietnamese FamiliereceptenAn An – oftewel: ‘aan tafel!’ Met dit kookboek ontdek je hoe verrassend Vietnamees eten kan zijn, variërend van traditionele maaltijden tot het nieuwste streetfood.Schuif aan bij Mai Nguyen en laat je betoveren door haar recepten in dit Vietnamese kookboek. Haar gerechten zijn onweerstaanbaar, gezond en geschikt voor iedere thuiskok. Doe je tegoed aan tachtig tongprikkelende snacks en maaltijden, zoals Tom rim (gesauteerde, gekaramelliseerde garnalen), Th?t kho tàu (gestoofd buikspek in kokoswater) en Ca tim nuong sot hot tuong ot (geroosterde aubergine met spicy zwarte bonensaus).

    koop An An Vietnamese Familierecepten

  6. Kin Thai

    Kin ThaiIn ‘Kin Thai’ van John Chantarasak maak je kennis met de authentieke en smakelijke Thaise keuken. Elke regio van Thailand kent haar eigen unieke culinaire geschiedenis. In dit boek zul je met al deze Thaise regio’s kennismaken door heerlijke gerechten te proeven. Met meer dan 75 recepten heb je al snel de authentieke smaken van deze geurige en smakelijke keuken onder de knie – met ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt of toko kunt kopen. Maak heerlijke viskoekjes met ingelegde komkommer, kurkumasoep met patrijs of een klassieke pad thai. Zin in zoet? In ‘Kin Thai’ vind je ook heerlijke Thaise desserts, zoals mango met zoete kleefrijst. Door deze heerlijke gerechten waan je je in één hap in het prachtige Thailand. ‘Kin Thai’ is daarom hét perfecte kookboek voor de liefhebber van de Thaise keuken.

    koop Kin Thai

10 praktische en makkelijke tips om succesvol zelf Aziatisch te koken

Hier zijn nog enkele tips om zelf Aziatisch te beginnen koken, ook al heb je nog niet veel ervaring.

  1. Investeer in basissauzen
    Zorg dat je altijd sojasaus, sesamolie, oestersaus, vissaus, rijstazijn en hoisinsaus in huis hebt. Deze geven meteen die typische Aziatische smaak aan je gerechten.

  2. Gebruik verse ingrediënten
    Gember, knoflook, rode pepers en lente-ui zijn onmisbaar. Vers zijn ze veel geuriger dan poeder!

  3. Rijst en noedels als basis
    Leer hoe je perfect rijst (bijvoorbeeld jasmijn of sushi-rijst) of noedels (zoals udon, soba of rijstnoedels) kookt, dit is de basis van veel Aziatische maaltijden.

  4. Wok voor snelheid
    Een goede wok bespaart tijd en zorgt dat groenten knapperig blijven. Verhit de wok goed voordat je begint met bakken.

  5. Snijd alles vooraf
    Aziatische gerechten worden vaak snel op hoge temperatuur bereid, dus snijd alle groenten, vlees of tofu van tevoren in gelijke stukjes.

  6. Houd het simpel
    Begin met makkelijke recepten, zoals fried rice, noedelsoep of roerbakgerechten met maar een paar ingrediënten.

  7. Proef en balanceer
    De Aziatische keuken draait om balans tussen zout, zoet, zuur en pittig. Proef tijdens het koken en pas sauzen of kruiden aan.

  8. Experimenteer met kruiden en specerijen
    Verse koriander, Thaise basilicum, limoenblad of szechuanpeper geven een authentieke twist.

  9. Gebruik een stoommandje
    Voor dim sum, bao buns of gestoomde groenten is een bamboe stoommandje ideaal — gezond én lekker.

  10. Laat je inspireren door één land tegelijk
    Elke Aziatische keuken heeft zijn eigen karakter. Begin bijvoorbeeld met Thais, Chinees of Japans, en leer de smaken en technieken stap voor stap kennen.

Veel succes!