Op deze pagina geven we jou onze top 10 van de beste pasta kookboeken voor dit jaar. We proberen de beste nieuwe pasta kookboeken te vermelden maar geven tegelijk ook de echte degelijke klassiekers onder de pasta kookboeken een plaatsje natuurlijk.
Top 10 pasta kookboeken 2025
In deze top geven wij je een antwoord op de brandende vraag: wat is het beste pasta kookboek? Ontdek mee met ons.
-
Toscanini: pasta (2023)
Van ‘rigatoni con coda alla vaccinara’, pasta met saus van gestoofde ossenstaart, uit de Romeinse wijk Regola tot aan ‘orecchiette alla pugliese’, pasta met broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis, dé pasta van Puglia; iedere stad of streek kent zo haar eigen klassiekers. In dit rustiek-moderne kookboek brengt Toscanini de enorme diversiteit aan pastagerechten op toegankelijke wijze samen. Van beproefde recepten voor doordeweeks (en voor het hele gezin) tot aan gevulde pasta’s, lasagnes en hartverwarmende ragù’s voor in het weekend.
-
Pasta – Stefano Caballari (2019)
Veel heb je niet nodig om in Italiaanse sferen te raken: mooie tomaten, verse basilicum, olijfolie, wat geraspte Parmezaanse kaas… Stefano Cavallari – chef-kok van de succesvolle Spaghetteria Pasta-bar – neemt je in Pasta mee naar het Italië van zijn jeugd en de pasta’s die zijn oma hem leerde bereiden. Van een mooie spaghetti con frutti di mare, een tagliatelle met eekhoorntjesbrood, tot een vegetarische gnocchi met gorgonzola en Parmezaanse kaas: met Pasta haal je de authentieke Italiaanse pastakeuken in huis.
Pasta bevat 61 overheerlijke recepten, van eenvoudige pastagerechten voor het hele gezin, tot uitdagender recepten met verrassende ingrediënten.
-
De allerbeste recepten van de Pasta Grannies
Leer hoe je pasta maakt zoals Italiaanse nonna’s dat doen. Geïnspireerd door het enorm populaire YouTube-kanaal met dezelfde naam, is Pasta Grannies een prachtige verzameling van door de tijd geperfectioneerde Italiaanse pastarecepten van de mensen die hun hele leven hebben gekookt voor de liefde, niet voor hun werk: Italiaanse grootmoeders. Als je goede ingrediënten hebt, hoef je je geen zorgen te maken over koken. Zij doen het werk voor je.
-
Pastabijbel
Met meer dan 130 recepten, handige tips en aanwijzingen laat Roberta in Pastabijbel de oneindige mogelijkheden van pasta zien, uiteraard geheel volgens Italiaanse traditie. Aan de hand van heldere instructies en stap-voor-stapfotografie leer je alles over het maken van verschillende soorten pasta’s en sauzen. Van klassiekers zoals spaghetti carbonara en alle vongole tot minder bekende gerechten als pizzoccheri alla valtellina en zite alla sangiovanello. Pastabijbel is voor zowel de beginnende kok als het kookwonder een verrassend en leerzaam naslagwerk.
»» koop Pastabijbel – ebook
-
De Zilveren Lepel – Pasta
De Zilveren Lepel staat wereldwijd bekend als dé gezaghebbende stem op het gebied van de Italiaanse keuken. Pasta is onlosmakelijk verbonden met Italië – of het nu wordt geserveerd met slechts één of twee ingrediënten, of met uitgebreidere sauzen. Het is betaalbaar, gezond én lekker. En door de veelzijdigheid van pasta is het niet alleen thuis een geliefd gerecht, het is ook een vast onderdeel op het menu van de meest verfijnde restaurants.
Met 46 verschillende soorten pasta in meer dan 300 recepten – van klassiekers als spaghetti carbonara en penne all’arrabbiata, tot uitdagendere recepten als capellinisoufflé en linguine met kreeft – is dit de ultieme gids voor het koken van pasta zoals de Italianen dat doen.
-
500 pastagerechten
500 pastagerechten is een uitstekende nieuwe verzameling van recepten die met behulp van heldere aanwijzingen duidelijk maken hoe veelzijdig pasta is, van een traditionele spaghetti bolognese tot een avontuurlijkere linguine met inktvis. Dit handboek geeft koks van alle niveaus de kans om steeds opnieuw succesvolle gerechten te maken.
Er staan recepten in voor gebakken, gevulde en verste pasta, met vlees, groenten, kaas, vis en zeevruchten. Maak een keuze uit bekende Italiaanse gerechten of nieuwe en moderne varianten op oude klassiekers.
-
Het grote Libelle pastaboek
Het grote Libelle pastaboek telt maar liefst 273 recepten. Varieer eindeloos met allerlei soorten pasta en bereidingen. Zo vind je altijd het recept waar je naar op zoek bent, dat past bij het moment en waar je familie en vrienden dol op zijn.
Want met pasta kun je alle kanten uit: koud of warm of recht uit de oven, met saus, met groenten, met vis of met vlees, snel klaar voor door de week of wat bewerkelijker voor een feestelijke gelegenheid. Van heerlijke hap tot topgerecht, in dit boek kan iedereen zijn favoriet terugvinden, en zelfs meer dan één!
-
Vegan Pasta
Pasta carbonara zonder spek, linguine puttanesca zonder ansjovis en bolognesesaus zonder gehakt? Vegan Pasta geeft recepten waarbij de smaak en texturen absoluut recht overeind blijven staan en je geen idee hebt dat je bordje pasta veganistisch is. Of je nu af en toe plantaardig wilt eten of helemaal geen dierlijke producten meer eet. Brianna Claxton is opgegroeid in de keuken van haar Italiaanse oma en leerde van haar de fijne kneepjes van het vak: van verse ravioli maken tot en met rijke sauzen en meer. Het is haar overtuiging dat de smaken die dierlijke producten geven aan een gerecht ook op een andere manier te bereiken zijn.
-
Superpasta in 1 pan
Een heerlijke maaltijd bereiden kan heel fijn zijn, maar wel kost het vaak flink wat tijd en geeft het veel troep en afwas. Superpasta in 1 pan brengt hier verandering in, want alle recepten in dit boek worden in één pan bereid én de ingrediënten kunnen allemaal tegelijk in de pan. Ideaal dus als je geen zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan: alle ingrediënten in een pan doen, opzetten, roeren en klaar. Bovendien zijn er recepten met vlees, vis of vegetarisch, kortom voor elk wat wils.
-
Pasta easy
Pasta is in Italië een gerecht met huisgemaakt pastadeeg en een saus die de hele dag in de keuken staat te pruttelen. Maar de gerechten in Pasta easy zijn zo eenvoudig dat je niet meer uren in de keuken hoeft te staan voor een lekker eindresultaat. Na een korte uitleg over hoe een goed pastagerecht opgebouwd is en bij welke saus welke pastasoort hoort, volgen 82 recepten voor de heerlijkste pastagerechten.
De Kunst van Perfecte Pasta: Tips voor Smakelijke Gerechten
Een heerlijk pastagerecht maken? Hier zijn een paar tips om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen!
- Kies de juiste pasta. Combineer lichte sauzen zoals pesto met dunne pasta’s (denk aan spaghetti) en romige of rijke sauzen met stevige vormen zoals penne of rigatoni.
- Zout je water. Gebruik ruim water en voeg een royale hoeveelheid zout toe. Het moet smaken zoals zeewater. Dit is je enige kans om de pasta zelf op smaak te brengen!
- Bewaar pastawater. Dat troebele water is goud waard. Gebruik een scheutje om je saus perfect romig en goed gemengd te krijgen.
- Wees niet bang voor verse ingrediënten. Verse basilicum, knoflook en tomaten brengen je gerecht echt tot leven.
- Maak het af met een twist. Wat geraspte Parmezaan, een scheutje olijfolie of zelfs een beetje citroenzest zorgt voor een verrassende, verfijnde smaak.
Volg deze tips en je zult keer op keer verrast worden door hoe lekker pasta kan zijn. Buon appetito!
Zoek je nog meer inspiratie? Kijk hier eens naar onze top 10 kookboeken Italiaans.